MĂłdszerek
MĂłdszerek
MĂłdszerek

A versenyzõkkel, sportolókkal folytatott közös munkánk alapja a mentális felkészítés. A teljesítményszorongás oldása, a versenyekre való lelki felkészülés, a testi-lelki egyensúly éppolyan fontos része a sporttevékenységnek, mint a rendszeres edzés. És éppúgy gyerekkorban kell elkezdeni, mint a sporttevékenységet. A mentális (lelki) felkészülés - és általában a pszichológiai munka - tanulási folyamat: ismeretszerzés önmagunkról, amely folyamatban a változás lehetõsége rejlik.

Bizonyára minden sportoló számára ismerõs fogalmak az önismeret, az önbizalom, a siker-kudarc, a blokk, a feladás, a feldolgozás, a teljesítmény, a megküzdés, a terhelés stb. Ezek azok a lelki jelenségek, amelyek kezelését el kell sajátítani. A készségek felfedezése és fejlesztése segíti a versenyzõt a siker elérésében, a cél teljesítésében. Ebben nyújthatok segítõ kezet.


A közös munka bizalmi kapcsolat, ezĂ©rt nagyon fontos számomra a titoktartás. A sportolĂłkkal elĂ©rt "közös” sikereinket csak akkor fedem fel, ha erre felhatalmazást kapok. De annyit elárulhatok, hogy idĂ©n gazdagodtam egy ezĂĽstĂ©remmel - s bár nem engem illet, számomra a legnagyobb elismerĂ©s, hogy az Ă©n falamon lĂłg.


Néhány módszer amely segít erõsíteni, fejleszteni a sportolók önismeretét, önuralmát, önkontrollját:

· KonzultáciĂłs technikák

· ProblĂ©mafeltárĂł Ă©s megoldásközpontĂş beszĂ©lgetĂ©sek

· RelaxáciĂłs technikák: A relaxáciĂł testi szinten segĂ­ti megszĂĽntetni a helyi izomfeszĂĽltsĂ©geket, rövid idõ alatt serkenti a gyĂłgyulást. SegĂ­t megelõzni az izomgörcsöket, segĂ­t az alváshatĂ©konyságának növelĂ©sĂ©ben, csökkenti az álmatlanságot, a fáradtságot. HosszĂş távon Ă©lĂ©nkĂ­t, Ă©s energetizál. Rövid távon segĂ­ti a pihenĂ©st, a megnyugvást.

 Â Â Â Â Â Â Â Â Â Â  A stresszoldás Ă©s a teljesĂ­tmĂ©ny-szorongás oldásának hatĂ©kony eszközei.

· VizualizáciĂł: ellazult, fogĂ©kony állapotban vĂ©gzett tudatosan irányĂ­tott kĂ©pzeleti tevĂ©kenysĂ©g.

· Mentális trĂ©ning: az eredmĂ©nyek, mozgássorok, Ă©lmĂ©nyek, hatások, Ă©rzĂ©sek felidĂ©zĂ©sĂ©nek Ă©s felĂ©pĂ­tĂ©sĂ©nek technikája. A mentális trĂ©ning olyan, mint egy edzĂ©s…csak Ă©ppen fejben törtĂ©nik.

 

Ha valamit el tudsz képzelni azt el is tudod érni