Módszerek
Módszerek
Módszerek

A versenyzőkkel, sportolókkal folytatott közös munkánk alapja a mentális felkészítés. A teljesítményszorongás oldása, a versenyekre való lelki felkészülés, a testi-lelki egyensúly éppolyan fontos része a sporttevékenységnek, mint a rendszeres edzés. És éppúgy gyerekkorban kell elkezdeni, mint a sporttevékenységet. A mentális (lelki) felkészülés - és általában a pszichológiai munka - tanulási folyamat: ismeretszerzés önmagunkról, amely folyamatban a változás lehetősége rejlik.

Bizonyára minden sportoló számára ismerős fogalmak az önismeret, az önbizalom, a siker-kudarc, a blokk, a feladás, a feldolgozás, a teljesítmény, a megküzdés, a terhelés stb. Ezek azok a lelki jelenségek, amelyek kezelését el kell sajátítani. A készségek felfedezése és fejlesztése segíti a versenyzőt a siker elérésében, a cél teljesítésében. Ebben nyújthatok segítő kezet.


A közös munka bizalmi kapcsolat, ezért nagyon fontos számomra a titoktartás. A sportolókkal elért "közös” sikereinket csak akkor fedem fel, ha erre felhatalmazást kapok. De annyit elárulhatok, hogy idén gazdagodtam egy ezüstéremmel - s bár nem engem illet, számomra a legnagyobb elismerés, hogy az én falamon lóg.


Néhány módszer amely segít erősíteni, fejleszteni a sportolók önismeretét, önuralmát, önkontrollját:

· Konzultációs technikák

· Problémafeltáró és megoldásközpontú beszélgetések

· Relaxációs technikák: A relaxáció testi szinten segíti megszüntetni a helyi izomfeszültségeket, rövid idő alatt serkenti a gyógyulást. Segít megelőzni az izomgörcsöket, segít az alváshatékonyságának növelésében, csökkenti az álmatlanságot, a fáradtságot. Hosszú távon élénkít, és energetizál. Rövid távon segíti a pihenést, a megnyugvást.

            A stresszoldás és a teljesítmény-szorongás oldásának hatékony eszközei.

· Vizualizáció: ellazult, fogékony állapotban végzett tudatosan irányított képzeleti tevékenység.

· Mentális tréning: az eredmények, mozgássorok, élmények, hatások, érzések felidézésének és felépítésének technikája. A mentális tréning olyan, mint egy edzés…csak éppen fejben történik.

 

Ha valamit el tudsz képzelni azt el is tudod érni