Cikkek
Cikkek
Cikkek

Sport

 

"Kisfiam tízéves és versenysportot ûz . Nagyon szorgalmas és kitartó. Azonban a versenyeken sosem teljesít jól, nincsenek jó eredményei. Mit lehet tenni, hogy ne szálljon el a lelkesedése? Szeretném, ha tovább sportolna, és nem adná fel."

 

Ahogy Ön is hangsúlyozza egy 10-11 éves gyermek számára is az egyik legfontosabb, hogy megszeresse a mozgást és érezze a sport pozitív hatásait. A gyermekkor elsõsorban a tapasztalatok szerzésére, a világ megismerésére, az önismeret elsajátítására szolgál. A kudarcok és sikerek megélése segít abban, hogy a gyerekek technikákat sajátítsanak el ezek kezelésére. A sport sok ilyen élményt kínál, sikerek és kudarcok váltakoznak, akár egy edzés során is. Véleményem szerint ebben a korban az elsõdleges feladat, hogy a gyerekek megismerjék, megszeressék és akarják csinálni a választott sportágat, hogy örömet találjanak benne, és motiváltakká váljanak a sporttevékenységekre.

 

Amit emlĂ­t az, az egyik olyan helyzet, amikor ha az edzõ Ă©s a szĂĽlõ nem találja a megoldási lehetõsĂ©get, segĂ­tsĂ©get kĂ©rhet: Ă©s egy szakember bevonásával kiderĂ­thetik, hogy mi is az amivel a továbbiakban motiválni lehet a gyereket. A gyerekek sokszor maguk is meg tudják fogalmazni, hogy mi az, ami a problĂ©mát okozza, Ă©s mĂ©g sok esetben azt is meg tudják mondani, hogy hogyan lehetne Ăşjra lelkessĂ© tenni õket. Mindenki máshogy motiválhatĂł, mindenkinĂ©l más az a mozgatĂłerõ, ami a cĂ©lok elĂ©rĂ©sĂ©re sarkallja, ezt a mozgatĂłrugĂłt kell megtalálni az adott gyermeknĂ©l. Ha valaki csak az eredmĂ©nyekĂ©rt, a jutalomĂ©rt, a bĂĽntetĂ©s elkerĂĽlĂ©sĂ©Ă©rt folytat egy sporttevĂ©kenysĂ©get, sosem lesz olyan sikeres, mint aki belsõleg motivált arra, hogy sportoljon, hogy teljesĂ­tsen. Aki nemcsak a versenyeredmĂ©nyekĂ©rt, hanem magáért a sport szeretetĂ©Ă©rt hajt nap mint nap, eredmĂ©nyesebb lesz. A gyerekek megtanĂ­thatĂłak arra, hogy a kudarcokbĂłl is sokat lehet tanulni, talán többet mint a sikerekbõl…És arra is, hogy ne csak a sikerekĂ©rt, eredmĂ©nyekĂ©rt sportoljon.


(Faludi Viktória, Képes Újság)Ha valamit el tudsz képzelni azt el is tudod érni