Cikkek
Cikkek
Cikkek

Sport

 

"Kisfiam tízéves és versenysportot űz . Nagyon szorgalmas és kitartó. Azonban a versenyeken sosem teljesít jól, nincsenek jó eredményei. Mit lehet tenni, hogy ne szálljon el a lelkesedése? Szeretném, ha tovább sportolna, és nem adná fel."

 

Ahogy Ön is hangsúlyozza egy 10-11 éves gyermek számára is az egyik legfontosabb, hogy megszeresse a mozgást és érezze a sport pozitív hatásait. A gyermekkor elsősorban a tapasztalatok szerzésére, a világ megismerésére, az önismeret elsajátítására szolgál. A kudarcok és sikerek megélése segít abban, hogy a gyerekek technikákat sajátítsanak el ezek kezelésére. A sport sok ilyen élményt kínál, sikerek és kudarcok váltakoznak, akár egy edzés során is. Véleményem szerint ebben a korban az elsődleges feladat, hogy a gyerekek megismerjék, megszeressék és akarják csinálni a választott sportágat, hogy örömet találjanak benne, és motiváltakká váljanak a sporttevékenységekre.

 

Amit említ az, az egyik olyan helyzet, amikor ha az edző és a szülő nem találja a megoldási lehetőséget, segítséget kérhet: és egy szakember bevonásával kideríthetik, hogy mi is az amivel a továbbiakban motiválni lehet a gyereket. A gyerekek sokszor maguk is meg tudják fogalmazni, hogy mi az, ami a problémát okozza, és még sok esetben azt is meg tudják mondani, hogy hogyan lehetne újra lelkessé tenni őket. Mindenki máshogy motiválható, mindenkinél más az a mozgatóerő, ami a célok elérésére sarkallja, ezt a mozgatórugót kell megtalálni az adott gyermeknél. Ha valaki csak az eredményekért, a jutalomért, a büntetés elkerüléséért folytat egy sporttevékenységet, sosem lesz olyan sikeres, mint aki belsőleg motivált arra, hogy sportoljon, hogy teljesítsen. Aki nemcsak a versenyeredményekért, hanem magáért a sport szeretetéért hajt nap mint nap, eredményesebb lesz. A gyerekek megtaníthatóak arra, hogy a kudarcokból is sokat lehet tanulni, talán többet mint a sikerekből…És arra is, hogy ne csak a sikerekért, eredményekért sportoljon.


(Faludi Viktória, Képes Újság)Ha valamit el tudsz képzelni azt el is tudod érni